donderdag 8 september 2016

Haakpatroon en werkuitleg stippenkevertje of gewoon lieveheersbeestje.

Hier is dan mijn derde werkuitleg. Of is het een haakpatroon? Eigenlijk is het allebei. Want de tips en trucs zijn hier en daar met extra foto's nog iets duidelijker geworden. Terwijl ik ook weer eens een gratis patroontje cadeau doe.

Al vaker was ik op zoek geweest naar een eenvoudig lieveheersbeestje waarvan er zo'n beetje 101 patronen op het internet te vinden zijn. Dus nee ik onderscheid me niet. Origineel ben ik ook niet. Maar dit stippenkevertje is gemaakt volgens de tapestry methode. Gehaakt met 2 kleuren. Dus als je het geen probleem vind om met twee bolletjes tegelijk te haken maar het wel een vervelend karweitje vind om alle losse onderdelen in elkaar te zetten ben je hier aan het juiste adres. Dit patroon is namelijk aan een stuk gehaakt. Alleen de oogjes moeten er achteraf op geborduurd of genaaid worden. Maar zelfs dat zou je op kunnen lossen door een extra draadje in de tweede toer mee te laten lopen en twee steken in een andere kleur te haken. Heel veel plezier met dit patroon. En als je hem ook gemaakt heb laat je het dan even weten?



Stippen kevertje
Tips en trucs:

~ Het kevertje wordt in tapestry techniek gehaakt. Dat betekend dat er gehaakt wordt met twee kleuren. De kleur die je niet gebruikt laat je aan de achterkant van het werk meelopen door de draad steeds met de steken mee te haken. Dat doe je als volgt: Steek de haaknaald in de vaste waar je in wilt gaan haken, leg de draad van de andere kleur over de steek heen, sla de draad waar je mee haakt om de naald en haak de steek zoals je normaal zou doen. Zelf vind ik het mooist om de draad om de steek mee te haken. Dan zie je de andere kleur niet door het werk heen.


~ Om een kleurwissel mooi te laten verlopen verander je al van kleur in de steek ervoor. Dat doe je
als volgt:
 
Haak de laatste steek voor de kleurwissel niet helemaal af maar sla voor de laatste doorhaling de draad van de nieuwe kleur om de naald.
Haal dan de draad door de twee lussen op de naald.

~ Dit geldt niet voor de kleurwissels in het lijfje. De kleurwissels van 1 steek. Haak hier de steek helemaal af met de a kleur, steek dan in met de haaknaald in de volgende steek, sla om met de b kleur en haak de steek weer af met de a kleur. Zo is alleen het v-tje in een andere kleur.















Deze techniek is nog niet toegepast bij de kevertjes die toekijken. Bij die kevertjes is de kleurwissel op alle plekken hetzelfde gedaan. En wel op de eerste manier. Het verschil is goed te zien bij de volgende foto. Zo kan je kijken wat je zelf het mooist vind.















Het kevertje:
Begin met b kleur voor de eerste 3 toeren.
1- 6 vasten in een ring.
2- 2 vasten in de eerste 3 vasten, 1 vaste in de laatste 3 vasten. (9)
3- 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten in de volgende vaste, herhaal nog 2 keer, 1 vaste in de laatste 3 vasten. (12) Wissel naar a kleur.
4- 1 vaste in de eerste 9 vaste, 1 vaste met b kleur in de laatste 3 vasten. (12)
5- 1 vaste in de eerste 4 vasten met a kleur, 1 vaste in de volgende vaste met b kleur, 1 vaste in dezelfde vaste met a kleur, 1 vaste in de volgende 4 vasten met a kleur, 1 vaste in de laatste 3 vasten met b kleur. (12)
6- 1 vaste in de eerste 2 vasten met a kleur, 1 vaste in de volgende vaste met b kleur, 1 vaste in de volgende 5 vasten met a kleur, 1 vaste in de volgende vaste met b kleur, 1 vaste in de volgende 2 vasten met a kleur, 1 vaste in de laatste 2 vasten met b kleur. (12)
7- 1 vaste in de eerste vaste met b kleur, 1 vaste in de volgende 3 vasten met a kleur, 1 vaste in de volgende vaste met b kleur, 2 vasten samen haken met a kleur, 1 vaste in de volgende 4 vasten met a kleur, 1 vaste in de laatste 2 vasten met b kleur. (12)
8- 1 vaste in de eerste vaste met b kleur, *1 vaste in de volgende vaste en 2 vasten samen haken met a kleur, vanaf * nog 1 keer herhalen met a kleur,  1 vaste in b kleur, 2 vasten samen haken en 1 vaste in de volgende vaste met a kleur, 1 vaste in de laatste vaste met b kleur. (9)
9- 1 vaste in de eerste 2 vasten met b kleur, *1 vaste in de volgende vaste, 2 vasten samen haken met a kleur,  herhaal vanaf * nog eens met a kleur.
Knip de draad nu af. (ook al is de toer nog niet helemaal klaar)
Haal het draad van de b kleur met een stopnaald door het lijfje heen naar voren. Hiermee kan je straks de oogjes aanzetten.
Neem het draadeinde en haal het met behulp van een stopnaald door alle lussen van de opening.
 
Trek zachtjes aan tot de opening gesloten is. Hecht af.

Naai kleine kraaltjes als oogjes of borduur de oogjes met zwart of donkerbruin draad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klets gezellig mee en laat een berichtje achter. :-)